Dragi prijatelji avtošporta, dragi predstavniki društev in klubov,
leto 2020 se počasi poslavlja, v spominu pa nam ostajajo lepi in tudi težki
trenutki, ki smo jih preživeli skupaj.

Sezono v avto športu smo pričeli z velikim zanosom, prepričani, da bomo izpeljali vse načrtovane prireditve in si obetali vsem obstoječim prireditvam dodati še katere nove. Žal pa je virus močno pretresel celoten svet in dirke so bile prelagane ali odpovedovane ena za drugo. Prišlo je celo do tega, da je morala FIA odpovedati nekatera svoja prvenstva, ki sicer beležijo na stotine udeležencev.


Zveza za avto šport Slovenije – AŠ 2005 je skupaj s Tekmovalno komisijo vložila ves mogoči trud, da bi lahko izpeljali dirke vsaj na nivoju Državnega prvenstva. Tako so bili vendarle izpeljani dva rallyja, v Velenju julija in v Železnikih septembra, in ena gorsko hitrostna dirka v lirski Bistrici konec avgusta. Vsem organizatorjem, AMTK Velenje, ŠD Omikron Plus in AK Olimpija, se za vloženi trud iskreno zahvaljujem. Da smo Državna prvenstva lahko uspešno in skladno z razpisom za leto 2020 zaključili, so naši vozniki nastopili še dodatno na 2 GHD dirkah, 1 rallyju in 3 KHD dirkah v tujini. Rad bi se zato zahvalil vsem organizatorjem in športnim funkcionarjem ter seveda voznikom, ki ste vložili svoj čas, denar in znanje, da smo pripeljali sezono do konca in dobili nove prvake. Žal je bilo priložnosti za to, da pokažete svoje znanje in talent v takšni meri, kot ste si želeli, manj, kot običajno. Vendar pa nas to ne sme ustaviti v prizadevanjih, da bi bila naslednja sezona spet tako barvita, kot je to bilo v minulih letih.

Vsaka slaba stvar je za nekaj dobra, pravi pregovor. Zato smo veseli, da je v tem času do izraza prišla pri nas še neuveljavljena športna panoga – digitalni avto šport. Zaradi velikega zanimanja, FIA vključevanja te
nove vrste v »FIA Motorsport Games« in Svetovnega prvaka v virtualni formuli E s slovenskim poreklom, smo razpisali in skoraj že zaključili Digitalno PP AŠ 2005 v KHD. V ta namen pripravljamo tudi dopolnitev
pravilnika za e-licence in razširitev razpisa Digitalnega prvenstva.

Ker imajo projekti, ki vključujejo avto šport, neskončen spekter, smo se v tem času posvetili tudi uresničevanju zadanih ciljev, ki so v dobro vseh nas. Delovna skupina strokovnih sodelavcev je pripravila program Usposabljanja strokovnih delavcev na področju športa. Bili smo uspešni, saj je naše programe za področje avtokrosa, cestno hitrostnega avtomobilizma, gorsko hitrostnega avtomobilizma in rallyja potrdilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS v začetku leta. Nekateri posamezniki so že zaključili s prvo fazo obveznih vsebin. Z zaključenim usposabljanjem bomo tako dobili državno kvalificirane strokovne sodelavce.

Prijavili smo se tudi na javne razpise MIZŠ in Fundacije za šport, kjer smo dobili potrjeno sofinanciranje za nekatere programe avto športa. Še večji uspeh je potrjeno sofinanciranje programa, za katerega smo oddali vlogo na FIA Grant program. Z veseljem vam sporočam, da bomo prejeli 30.000 EUR sredstev, s katerimi bomo izpeljali program usposabljanja mladih talentiranih voznikov iz vseh panog in tako pomagali pri razvoju bodočih mednarodnih prvakov. Sredstva bodo uporabljena za izvedbo delavnic in
dodatnega izobraževanje perspektivnih mladih avto športnikov. Več informacij o poteku in izvedbi programa boste prejeli v kratkem.

Veliko truda sem skupaj s kolegi v zadnjih mesecih vložil tudi v dogovarjanja in usklajevanja z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije, s katerim želimo skleniti Pogodbo o ustanovitvi stavbne
pravice za daljše obdobje. S tem bi se ponovno lahko nadaljevala uporaba in izgradnja poligona Gaj, ki bi bil namenjen širši množici uporabnikov, tako za izvedbo testiranj in usposabljanj kot tudi za izvedbo tekmovanj. Osebno menim, da bo ponovno odprtje vrat območja Gaj v Cerkljah izjemno prelomen dogodek in da ga vsi že nestrpno pričakujemo.

V preteklosti je bilo vloženega veliko truda v področje širše prepoznavnosti avto športa v Sloveniji. Vabili smo novinarje medijskih hiš na dogodke, jim omogočali vožnjo z dirkalniki, jih gostili in na vse mogoče načine poskušali dopovedati, da je avto šport ravno tako zanimiv in aktualen v Sloveniji in da si zasluži več pozornosti v medijih. Tako sem tekom leta opravil veliko razgovorov, Zveza AŠ2005 pa se je uspela dogovoriti z mediji za mnoga medsebojna sodelovanja. Z zadovoljstvom potrjujem dogovor z RTV Slovenija o 6 polurnih oddajah na TV SLO2 v nedeljskih večerih. V teh oddajah bodo predstavljene vse panoge avtomobilskega športa pri nas, predstavitve dirkačev, društev in vrsta drugih zanimivosti iz sveta našega avto športa. Prav tako smo se dogovorili da bo VAL 202 pripravljal prispevke o vseh prireditvah, ki jih bomo organizirali v letu 2021!
Ker pa k krepitvi prepoznavnosti avto športa sodi tudi nastop posameznikov na odmevnih dirkah visokega ranga, vas obveščam, da pripravljamo Pravilnik sofinanciranja udeležbe voznikov na dirkah svetovnega in evropskega formata. S tem želimo podpreti voznike in posadke, ki so pripravljeni izpeljati tako zahtevne projekte in na njih dosegati zavidljive rezultate.

Zadnji konec tedna v novembru je FIA poimenovala za praznik vseh prostovoljcev in športnih funkcionarjev. Vsi, ki smo tesno vpleteni v avto šport že dolga leta, vemo, da so na dirkah tako vozniki kot tudi športni funkcionarji. Eni brez drugih ne bi obstajali. In tako kot vozniki poskrbijo za atraktivnost dirke in neverjetne rezultate, so športni funkcionarji, in vsi ostali, ki pomagajo kot prostovoljci, tisti, ki skrbijo za izvedbo dirke in varnost vseh udeležencev ter gledalcev. FIA ob koncu leta podeli v namen zahvale in širjenja pozitivnih misli o aktivnem, požrtvovalnem delu vsakega posameznika, ki doprinese k izboljšanju varnosti na progi in posledično tudi na cesti, FIA nagrade. Letos smo predlagali iz naših vrst 2
posameznika in ekipo, ki se je v letošnjem letu še posebej izkazala. Organizacijska ekipa AMTK Rally Velenje je kot prva prebila led negotovosti, kako izpeljati dogodek, da bo zadoščeno NIJZ in vsem
varnostnim ukrepom in bilo istočasno preprečeno, da bi dogodek izgubil svoj čar. Kot verjetno vsi veste, so vse posadke ostale nepoškodovane, nihče ni bil okužen s Covid-19 in kljub slabemu vremenu se je ob progi nabralo kar veliko število avto športnih navdušencev. Znotraj ekipe pa je še posebej izstopal Daniel Blažinčič, ki ima zagotovo letos za seboj mnoge neprespane noči in izgubljene živce, da je bila dirka izpeljana. Ne gre pa pozabiti na vsa njegova dosedanja udejstvovanja in prispevek avto športu. V kolikor ne bomo uspeli letos, bomo s predlogom za nagrado znova poskusili naslednje leto. Če se navežem na letošnjo posvečanje preprečevanju širjenja okužb, je seveda popolnoma samoumevno, da si nagrado zasluži tudi naš medicinski sodelavec, dr. Sašo Rebolj, ki je poleg svojega dela v varnostni obleki s kolono čakajočih na testiranje, našel čas tudi za oblikovanje vseh varnostnih protokolov, ki smo jih uporabili na vseh letošnjih dirkah. Žal je število vlog za nagrade, ki jih pošljemo na FIO, po pravilniku omejeno, sicer bi z veseljem nagradili še mnogo drugih posameznikov, saj za izpeljavo dirke niso dovolj le trije.

Zveza za avto šport Slovenije je z novo vodstveno sestavo dobila ob koncu leta tudi novo preobleko poslovnih prostorov. Sanirali smo vodovodno napeljavo za ogrevanje, ki je že kar nekaj časa povzročala zamakanje stropa. Prostore smo prebelili, sedaj pa nas čaka še »spomladansko« čiščenje odvečnih promocijskih gradiv in materiala, ki mu je potekel rok uporabe. Mogoče pa se najde še kakšno dodatno gradivo in bomo ob novih obeleženjih obletnic avto športa na Slovenskem in ustanovitve AŠ 2005 lahko izdali dopolnjene ponatise publikacij.

Skupaj z ožjim vodstvom Zveze sem dal pobudo za izvedbo revizije poslovanja Zveze za avto šport in Gaj AŠ d.o.o. za obdobje 5 let. Predlog je potrdil tudi upravni odbor naše organizacije. To je pogoj, da bom lahko pri svojem vodenjem lahko stal za svojimi besedami in imel podkrepljeno z dejstvi. Tako bomo lahko potegnili črto, kaj je bilo in se posvetili vprašanju, kaj bo.

Letos, žal, ne bo mogoče, da se, kot je sicer v navadi, v začetku decembra srečamo na Večeru prvakov – zaključni prireditvi AŠ 2005, kjer podelimo pokale športnikom, ki so garali skozi celo leto, nagradimo tiste najbolj pridne in da se morda ob koncu leta usedemo skupaj in v miru spregovorimo besedo ali dve. Trenutna situacija je še vedno negotova, v veljavi je veliko ukrepov, odlokov in prepovedi. Seveda s tem ne trdim, da dogodka ne bo. Bo pa moral počakati na rahljanje razmer.

V decembru, mesecu, ki ima praznično noto in se vse vrti okoli lepih želja in zastavljanju novih ciljev, vam želim vse najlepše. Naj bodo prazniki kljub nekoliko strogim pravilom preživeti v krogu tistih, ki so vam pri srcu. Skupaj bomo prebrodili tudi to preizkušnjo in čez nekaj časa bo to le grenak spomin. V prihajajočih mesecih se nam obeta še mnogo projektov in dogodkov in vsem želim, da se srečamo drugo leto na dirkah in ostalih dogodkih še v večjem številu.

Zveza za avto šport Slovenije je zveza društev, zato si bom prizadeval, da vas bom o dogajanju in aktualnih temah obveščal redno, vsaka 2 meseca.


Vaš Rado Raspet


December 2020

IMAŠ VPRAŠANJE?
NE ČAKAJ, ZAČNIMO POGOVOR

Podrobnosti

Matična številka: 5138906
Identifikacijska številka: SI42075807
Davčni zavezanec: DA
TRR: 02010-0018051084 pri NLB Ljubljana

delovni čas

TOREK, ČETRTEK:
od 9.00 do 13.00

 

SOCIALNA OMREŽJA