ZAZNAMOVALE NESREČE IN REKORD PROGE

Pretekli vikend, 14. – 16.6.2019, je potekala četrta dirka za državno prvenstvo RS v gorsko hitrostnem avtomobilizmu in hkrati prva letošnja dirka v disciplini na slovenskih tleh. Prijavljenih je bilo rekordnih 156 dirkačev, od tega 7 voznikov AMD Zvezda.
Po sedmih letih premora je letos ponovno sedel v dirkalnik predsednik AMD Zvezda Klemen Trček. V svojem MG-ju se že zelo dobro znajde in je dosegal odlične rezultate, zlasti ob dejstvu, da je imel cel vikend težave z amortizerji. V nedeljo je tako končal na nehvaležnem četrtem mestu v diviziji I.
Za eno mesto boljši v diviziji I je bil aktualni državni prvak Franci Likovič. Po prvi nedeljski vožnji so bili Franci, Matej Oblak in Aleksander Buh znotraj ene sekunde in obetal se je odličen boj. V drugi vožnji je Matej ugnal oba dirkača in tako končal s zmago, pred Buhom in Francijem. Vsem trem čestitamo in komaj čakamo nadaljnje borbe v prvenstvu.
Gašper Klemenc je bil svoj boj s Klemenom Trčkom. S serijskim menjalnikom je svojega Pola gnal kolikor se je dalo in v drugi vožnji izboljšal svoj čas proge za slabi dve sekundi. S tem je v drugi vožnji prehitel Klemena, a v skupnem seštevku zaostal za njem za 0,049 sekunde. Vseeno iskrene čestitke mlademu dirkaču, ki bo zagotovo na naslednjih dirkah le še izboljšal svojo vožnjo. 
V najmanjši diviziji je nastopal tudi Žan Nagode. V soboto je Žan vozil odlično in se s Francijem Likovičem, Oblakom in Buhom boril za stopničke v svoji skupini. Žal pa se v prvi nedeljski vožnji Žanu ni izteklo po planih, saj je svojega MG-ja postavil na streho. Tudi to je del avtošporta, važno je le, da je z voznikom vse v redu. Prepričani smo, da bo Žan že v Lučinah ponovno postavil odlične čase in se boril za najvišja mesta v diviziji. 
V generalnem seštevku se je za točke potegoval Luka Likovič s svojim BMW M3. To je bila Lukova prva letošnja dirka, ki se v soboto ni končala najbolje, saj je odpovedal menjalnik. V nedeljo je bil dirkalnik popravljen in Luka je dosegel odlično osmo mesto.
Miran Prelog je letos prav tako prvič nastopil s svojim Meganom. Tako v soboto kot v nedeljo je z dobrimi vožnjami pristal na 104. mestu v generalni razvrstitvi dirke.
Na Gorjancih smo doživeli še en letošnji krstni nastop Zvezdaša in sicer Vladimirja Stankoviča. Vladimir je po težavah z motorjem končno uspel pripraviti svojo Normo za nastop. Na prvem sobotnem treningu je bil Vladimir v diviziji III najhitrejši, iz vožnje v vožnjo je izboljšal svoj čas in pristal na drugem mestu v svoji diviziji, za neulovljivim Patrikom Zajelšnikom.
Patrik Zajelšnik je sobotni prvi trening začel sramežljivo, a že v drugi vožnji pokazal svojo moč na Gorjancih, ko je svoj čas izboljšal kar za 19 sekund. V nedeljo pa je po dolgi prvi vožnji, polni prekinitev, močno pritisnil na plin in dosegel nov rekord 1:33.086. V drugi vožnji je bil dve sekundi počasnejši, a še vedno prepričljivo najhitrejši.
Na tokratni dirki smo videli premierno dva nova pokala in sicer Twingo Cup ter pokal R2. V Twingo pokalu smo videli tri nastopajoče, zmaga pa je romala v roke Špeli Brezic kot edini, ki je dirko tudi končala. Sandi Krhin in Domen Svet sta oba namreč doživela nesreči in dirkalnika precej preoblikovala. Tudi to so izkušnje.V R2 pokal so se prijavili štirje vozniki, najhitrejši med njimi je bil Denis Savič z Adamom R2, sledili so mu Miha Povzek, Ingo Otti in Mark Ivanov.Najbrž največje presenečenje dirke je bila sobotna nesreča Milana Bubniča. Takoj na štartu mu je odtraglo polosovino in njegova Lancia Delta Integrale je pristala na boku. Dirkalnik je močno razsut, a Milan in ekipa se ne vdajo brez boja in gotovo ga bomo videli na Lučinah s popravljenim dirkalnikom in ponovni želji po najvišji stopnički.
Domačin Alojz Udovč je v soboto prav tako doživel hudo nesrečo, ko je svojega Clia R3 parkiral med drevesa. Kljub močno poškodovanem dirkalniku se je Alojz v nedeljo vrnil s popravljenim avtom in v nedeljo končal na sedmem mestu generalne razvrstitve DP.
Na dirki smo sodelovali tudi funkcionarji AMD Zvezda, tokrat smo se sončili ob progi. Nekatere se je sonce kar malce preveč prijelo, a take so dirke za funkcionarje in komaj čakamo naslednjo dirko, ki nas čaka konec meseca in sicer 6. rally Železniki. Nato pa sledi že naša domača dirka GHD Lučine 2019!
Vsem dirkačem z Gorjancev čestitamo za dosežke, tistim manj srečnim pa želimo čim hitrejše popravilo, da se v čim večjem številu vidimo avgusta v Lučinah!

Avtor: Primož Tavčar

IMAŠ VPRAŠANJE?
NE ČAKAJ, ZAČNIMO POGOVOR

Podrobnosti

Matična številka: 5138906
Identifikacijska številka: SI42075807
Davčni zavezanec: DA
TRR: 02010-0018051084 pri NLB Ljubljana

delovni čas

TOREK, ČETRTEK:
od 9.00 do 13.00

 

SOCIALNA OMREŽJA