Ta vikend smo že od petka, 12.8.2016, v Poljanski dolini, kjer poteka tradicionalna gorsko hitrostna dirka Lučine. Na listi prijav je bilo 86 voznic in voznikov, ki so se letos odločili spopasti se s progo. Letošnja dirka je veljala za slovensko državno prvenstvo, FIA mednarodno prvenstvo (IHHC) ter CEZ prvenstvo.

Na štartni listi treningov je bilo 81 imen, med njimi kar nekaj znanih ter starih znancev Lučin. Italijanka Gabriella Pedroni je praktično že domačinka v Lučinah, saj pride vsako leto in zelo uživa na dirki. Italijanska voznika formul Marietto Nalon in Federico Liber sta prav tako že večkrat nastopila na naši dirki. Liber je tudi nosilec absolutnega rekorda. Čeha Jiri Svoboda in Vaclav Janik ter Poljak Grzegorz Duda so prav tako tujci, ki so redni gosti v Lučinah.

Zelo smo bili veseli, da smo na dirki videli mlado slovensko voznico Sanjo Smrdelj, ki se je prvič po bolezni vrnila v dirkaške kroge. Nastopila je kot predvoznica s svojim Yugom. V nedeljo zvečer je Sanja dejala, da je vesela, da se je vrnila na dirke, a je utrujena. Prepričani smo, da bo kmalu prišla nazaj v svojo pravo formo in konkurirala fantom v Yugo pokalu in diviziji I.

Med slovenskimi vozniki smo imeli tudi dva novinca. Rebeka Kobal je sicer sovoznica Domnu Buhu na rallyjih, tokrat pa je tudi sama nastopila kot voznica. S svojim Seicentom se je vse do zadnje nedeljske vožnje dobro spopadala s progo in dosegala solidne rezultate. Nedeljsko tretjo vožnjo pa je na žalost končala v kupu drv po zbiti šikani. Z Rebeko je vse v redu, avto malo slabše, a smo prepričani, da bo šlo naslednje leto tudi mimo šikane vedno gladko.;) Tadej Dessardo, mlajši brat Manuela, se je prav tako prvič spopadel s progo. Na koncu je bil šesti v diviziji I, kar je zelo dober rezultat za debitanta.

Med prvim sobotnim treningom se je italijanski voznik Mirko Venturato s svojo formulo Gloria zaletel v ograjo, pri čemer je tako poškodoval svoje vozilo, da so gume štrlele vsaka v svojo smer. Sobotni dirkalni dan je bil tako zaključen, z dovoljenjem žirije pa je voznik v nedeljo lahko vseeno tekmoval. Dirko je uspešno zaključil na skupno 7. mestu.

Ronnie Bratschi je prav tako imel nekaj smole. Na drugem treningu je popravil svoj lanski dosežek in je ponovno postavil najboljši čas med turnimi avtomobili. S časom 2.13.17 je tako najhitrejši dirkač s turnim avtom v Lučinah. Na žalost je imel Ronnie v nedeljo nekaj smole, saj se je na sodniškem mestu 5 zavrtel in pri tem udaril s kolesom ob robnik. Prisiljen je bil odstopiti, vendar je rekel, da se mogoče naslednje leto vrne v Lučine.

Nedeljsko dogajanje sta najbolj zaznamovala Federico Liber in Vaclav Janik. Že v prvi nedeljski vožnji je češki voznik postavil nov absolutni rekord proge na čas 2.02.70, kar je za dobro sekundo hitreje od lanskega rekorda Liberja. Slednji je oddivjal po progi navzgor, da bi obdržal krono in to dosegel s časom 2.01.90. V drugi vožnji je Janik rekord proge še izboljšal na čas 2.01.83. Liber je bil počasnejši od njega, vendar je v skupnem seštevku še vedno vodil. V tretji vožnji je Vaclav ponovno odlično vozil in še enkrat podrl rekord proge, tokrat na čas 2.01.30. Federico ni mogel storiti ničesar drugega, kot da je vozil na polno, a čas 2.02.10 ni bil dovolj, da bi prehitel razpoloženega Čeha. Tako je Vaclav Janik prvič zmagal na dirki v Lučinah in pri tem trikrat zapored podrl absolutni rekord proge. Obema voznikoma iskreno čestitamo, saj sta naredila tekmo izredno pestro. Drugo leto pa pod dve minuti, a ne?

Zelo pestro dogajanje je bilo tudi v diviziji I. Sicer so dirkalniki resda najšibkejši, a dajo fantje in dekleta v vožnjo ravno toliko duše, če ne še več, kot ostali. Divizija I je bila tudi izredno dobro zastopana, saj je bilo na štartu kar 19 tekmovalcev.  Po prvi nedeljski vožnji so bili namreč kar štirje vozniki razporejeni znotraj dveh sekund in pol, kar je obetalo zanimivo dogajanje. V drugi vožnji je Gregor Jurak uspel prehiteti Janka Čebrona za slabe pol sekunde in je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku s prednostjo dveh desetink sekunde. Manuel Dessardo in Domen Buh sta jima tesno dihala za ovratnik in s tem močno povečala pritisk na najhitrejša voznika. V tretji vožnji je Čebron ponovno prevzel vajeti in prehitel Juraka za dobre štiri desetinke in ga s tem za dve desetinki prehitel v skupnem seštevku. Ostali vozniki tempu najhitrejših dveh niso mogli slediti, čeprav je bil zaostanek Manuela Dessarda le dve sekundi v tretji vožnji. Vsem čestitamo in komaj čakamo Ilirsko Bistrico, da ponovno vidimo, kaj nam lahko divizija I pokaže.

V diviziji I smo imeli tudi Zvezdaši svoje predstavnike. Najuspešnejši med njimi je bil Primož Tavčar(2), ki je dosegel skupno 7. mesto. Primož je celotni vikend postavljal solidne rezultate, kar se mu je na koncu obrestovalo. Aleš Žakelj je bil v skupni razvrstitvi takoj za Tavčarjem, na 8. mestu, kar mu je prineslo zmago v Yugo pokalu. Na žalost je s to uvrstitvijo izgubil mesto vodilnega v diviziji I v skupnem seštevku, a do konca so še tri dirke, zaostanek pa je majhen. Vemo, da se bo Kafečk vedno potrudil in dal vse od sebe in od svojega Yuga.

Za Igorjem Pokornom je pester vikend. V prvi sobotni vožnji se je zaletel v ograjo zaradi olja na progi, v drugi vožnji pa je bil najprej ustavljen zaradi nesreče voznika pred njim, nato pa še eno sodniško mesto vozil pod rumeno zastavo. V tretji vožnji treninga je postavil svoj osebni rekord proge in nas s tem vse razveselil. V nedeljo je v prvi vožnji zaradi lastne napake ponovno pristal v ograji, pri čemer je poškodoval roko avtomobila. S pomočjo sotekmovalcev je Polota uspel popraviti in je dirko z dobrima časoma v drugi in tretji vožnji končal na 12. mestu.

Luka Oblak se je s svojim MG-jem dobro vozil in se ves čas uvrščal med najhitrejše v svoji diviziji, vendar je imel med drugo vožnjo tehnične težave z dirkalnikom, zaradi česar je bil prisiljen odstopiti. Luka Likovič je prav tako moral predčasno končati dirko zaradi tehničnih težav s svojim BMW-jem.

Marko Mlakar se je v soboto prav tako boril s tehničnimi težavami na svojem Golfu, vendar je v nedeljo uspel zaključiti dirko. V drugi in tretji nedeljski vožnji je postavil dobre čase, vendar ni uspel nadomestiti zaostanka iz prve vožnje in se je na koncu uvrstil na 8. mesto skupnega seštevka za slovensko prvenstvo.

Vladimir Stankovič je prva dva treninga odpeljal s solidnim časom, med tretjim treningom pa je trčil v gume in bil prisiljen odstopiti. V nedeljo se je v vseh treh vožnjah uvrstil na 8. mesto v generalni razvrstitvi dirke. Na istem mestu je bil seveda tudi na koncu in bil tako tudi najhitrejši slovenski voznik na letošnjih Lučinah. Vsem voznikom čestitamo za dosežene rezultate, obema Lukoma pa želimo, da se ju smola ne bo držala na naslednji dirki.

Za konec omenimo le še športne funkcionarje. Na progi so bili tako Zvezdini funkcionarji kot funkcionarji drugih klubov, ki so imeli zlasti kar nekaj dela s pometanjem ceste. Sodniki na mestu 7 in pri šikani pa so se nadelali tudi s pospravljanjem gum.;) Direktor dirke Željko Novosel je, tako kot vsakič do sedaj, dobro opravil svoje delo, Dane Trček in Miran Prelog pa sta mu pri tem pomagala. Na dirki sta bila tudi mednarodno priznana tehnična komisarja Janez Flerin in Jože Kramžar, ki sta prav tako svoje delo opravila odlično. Omikron nam je ponovno omogočil, da smo lahko sploh merili voznike in njihove čase spremljali v živo že med samo dirko. V ozadju dirke je še ogromno imen, ki pomagajo pri izvedbi in organizaciji dirk in vsem gre prisrčna zahvala za vse, kar ste storili za naš klub in našo dirko. Posebej moramo omeniti še župana občine Gorenja vas – Poljane, gospoda Milana Čadeža, ki nas vsako leto sprejme z odprtimi rokami in nas podpira stoodstotno.

Letošnja dirka Lučine je tako za nami, z njo se bomo ponovno spopadali drugo leto. Že čez slabe tri tedne pa se vidimo v Ilirski Bistrici.

Rezultate dirke si lahko ogledate na uradni spletni strani dirke ter na spletni strani časomerilcev.

IMAŠ VPRAŠANJE?
NE ČAKAJ, ZAČNIMO POGOVOR

Podrobnosti

Matična številka: 5138906
Identifikacijska številka: SI42075807
Davčni zavezanec: DA
TRR: 02010-0018051084 pri NLB Ljubljana

delovni čas

TOREK, ČETRTEK:
od 9.00 do 13.00

 

SOCIALNA OMREŽJA